Met 155 stemmen voor en 138 tegen ging de volksvertegenwoordiging akkoord met het plan om in 5 jaar tijd 14 miljard euro te bezuinigen en daarnaast de belastingen met 14 miljard te verhogen. Daarmee werd voldaan aan de voorwaarde om een lening van 12 miljard te krijgen van Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat geld is nodig om op korte termijn de schulden te kunnen voldoen. De lening maakt deel uit van een breder pakket van 110 miljard euro om Griekenland door de schuldencrisis te helpen en om ervoor te zorgen dat Griekenland kan blijven horen bij de landen die de euro als munt hebben, de eurozone.
Die landen willen niet dat Griekenland bezwijkt onder een schuldenlast van 345 miljard euro en ook niet dat dit land die munt loslaat. Beleggers vinden de Griekse staatsleningen dermate riskant dat ze een hoge rente eisen. Die rente is inmiddels opgelopen tot meer dan 16 procent en dat maakt het voor de Grieken onmogelijk om opnieuw op de markt te lenen. Andere landen schieten daarom te hulp door leningen aan te bieden tegen een lagere rente, maar ze willen dan wel dat de Grieken in eigen land orde op zaken stellen en er alles aan doen om begrotingstekorten weg te werken.
Privatiseren
De Grieken moeten daarom niet alleen 28 miljard bezuinigen, maar ook nog eens voor 50 miljard aan staatsbedrijven privatiseren. De Griekse burgers verzetten zich massaal. Dinsdag en woensdag werd het land getroffen door een staking van 48 uur. Bovendien kwam het tot felle botsingen tussen betogers en de politie, die traangas gebruikte om hen weg te houden van het parlementsgebouw.
Het Griekse parlement stemt donderdag opnieuw. Dan gaat het om wetgeving om het plan uit te voeren. Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei in een reactie op de stemming van woensdag dat het te vroeg is ,,om de vlag uit te hangen”. EU-president Herman Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zien de stemming van woensdag als een belangrijke stap vooruit en als het afwenden van een bankroet. Voorzitter Jerzy Buzek van het Europees parlement sprak zelfs over een ,,mijlpaal”.
Tweede reddingsboei
De ministers van Financiën van de eurozone komen zondag weer bijeen en zullen dan praten over een tweede reddingsboei die de Grieken moet worden toegeworpen, in de vorm van een nieuw pakket van noodleningen en dan zou het gaan om 80 miljard euro.
Ook daaraan zou het IMF moeten gaan bijdragen, maar dit keer ook de particuliere sector. Van banken, pensioenfondsen en andere geldschieters wordt verwacht dat ze leningen aan Griekenland verlengen. Zo dragen zij dan 30 miljard bij aan het pakket. Dit alles moet ertoe leiden dat Griekenland in 2015 het tekort genoeg heeft teruggebracht om het vertrouwen van de particuliere geldschieters te herwinnen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl